Mavo op Gertrudis

De doe-mavo waar fouten maken mag!

Op onze kleine school werken wij aan jouw grote dromen. Je bent welkom in de mavobrugklas met een:

  • advies kaderberoepsgerichte leerweg/mavo (vmbo kader/gl/tl);
  • advies mavo (vmbo gt);
  • advies mavo/havo.
Gertrudis | gebouw Vincentiusstraat

Mavobrugklas

In de mavobrugklas krijg je de volgende vakken:

Nederlands

Engels

Duits, Frans of Frans en Duits 

Wiskunde

Mens & maatschappij (met deelvakken geschiedenis en aardrijkskunde)

Science (met deelvakken biologie, natuur- en scheikunde)

Kunst en cultuur

Lichamelijke opvoeding, maar liefst 4 uur per week

Basisvaardigheden

Studieles

Mentorlesuur

Een van de keuzevakken Werelds eten, Tech of SportPlus

Als het heel goed gaat, stap je soms over van mavo 1 naar havo 2. Als dat zo is, moet je Frans kiezen. Op de havo zijn daar namelijk andere afspraken over.

Gertrudis | gebouw Vincentiusstraat
Gertrudis | Begeleiding

Begeleiding

Bij Gertrudis is er veel aandacht voor jouw begeleiding. Ook als het goed gaat. We zien snel of je iets extra’s aankunt.

In het eerste brugklasjaar heb je een paar keer per week een dagstart met je mentor. In alle leerjaren heb je ook een mentorlesuur en een studielesuur.

We hebben ook VVV-uren. Dat staat voor Verbeteren, Versterken en Verdiepen. Je krijgt dan extra les in vakken die je moeilijk vindt.

Jij mag kiezen!

Eén van de vakken mag je helemaal zelf kiezen. Het maakt niet uit in welke brugklas je start. Je kiest uit Werelds Eten, Tech of SportPlus. Welke keuze je ook maakt, het heeft geen invloed op je eindresultaat. Wel geven we met een letter aan hoe goed je het vak gedaan hebt.

Gertrudis | Ons onderwijs | Werelds eten

Werelds Eten

Bij Werelds Eten gaat het om voeding. Je leert over eten van vroeger en nu. Je leert ook over eten van andere culturen en voedsel en gezondheid.

Kies je voor Werelds Eten, dan krijg je dus theorielessen over voeding, maar je bent ook lekker aan de slag.

Je gaat ook zelf koken en proeven in onze keuken op school. En natuurlijk maken we ook wel eens wat klaar voor anderen.

Gertrudis | Ons onderwijs | Tech

Tech

Ga je voor Tech? Dan ben je bezig met nieuwe dingen. Je leert moeilijke problemen op te lossen. Dat doe je op een creatieve manier en met behulp van technologie.

Je krijgt bijvoorbeeld les in technisch tekenen, 3D-printen, lasersnijden, plotten, werken met robots, programmeren en het ontwikkelen van games.

We lopen voorop in Tech, omdat we meedoen aan het programma Sterk Techniek Onderwijs.

Gertrudis | Ons onderwijs | SportPlus

SportPlus

Bij SportPlus ga je naast de standaard lessen lichamelijke opvoeding nog veel meer sporten. Denk bijvoorbeeld aan klimmen, skaten, boksen, squashen of zeilen.

Een deel van het programma volg je buiten Gertrudis op de locatie van de sportvereniging. Soms komen er ook sporters naar school om jou nieuwe sporten te leren.

Bij Sportplus krijg je ook verdieping over lichamelijk opvoeding in het algemeen.

Tongerlo | Gertrudis

Er valt dus genoeg te kiezen bij Gertrudis. Nieuwsgierig geworden?

Bovenbouw

Kom je in mavo 3, dan blijf je bij Gertrudis. Mavo duurt vier jaar. Dat betekent dat je al in leerjaar 3 begint met voorbereidingen op je examen.

In de bovenbouw volg je nog maar een paar vakken met dezelfde klas. Denk bijvoorbeeld aan Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Basisvaardigheden en Lichamelijke opvoeding.

De andere vakken zijn keuzevakken. Aan het einde van leerjaar 2 kies je welk keuzepakket je vanaf leerjaar 3 gaat volgen. Natuurlijk helpen wij jou met deze keus!

Gertrudis | Ons onderwijs

Je kunt kiezen uit:

Duits

Frans

Economie

Wiskunde

Natuur- en scheikunde 1

Natuur- en scheikunde 2

Biologie

Aardrijkskunde

Geschiedenis

Muziek

Kunst beeldend

Lichamelijke opvoeding 2

Techniek en technologie

We starten keuzevakken alleen als er genoeg leerlingen zijn die het vak willen volgen.

Examenjaar

In klas 4 volg je een pakket dat minimaal aan de eisen van één profiel voldoet. Ga je door naar de havo? Dan krijg je in het examenjaar ook al twee uur per week les op Norbertus.

Extra: kies beroepsgerichte vakken in klas 3 en 4

Als enige mavo in Roosendaal heb jij ook de keus uit twee beroepsgerichte vakken. Je volgt een beroepsgericht vak in klas 3 en in klas 4. Het beroepsgerichte vak leert je andere dingen dan de meer algemene vakken.

Deze beroepsgerichte vakken zorgen voor een prima aansluiting naar het mbo. Maar ook als je doorgaat naar havo neem je een heel fijne basis mee uit dit vak! Als je kiest voor Gertrudis, kies je dus meteen voor een extra goede start in de periode na Gertrudis.

Er zijn twee richtingen waaruit je kunt kiezen:

Zorg en Welzijn

Deze richting bereidt jou goed voor op een vervolgopleiding in de zorg of in de verpleging. Gertrudis is een pilotschool als een van de weinige scholen in het land. In die pilot ontwikkelen we het beroepsgerichte vak zorg en welzijn door tot het Praktijkdeel Zorg en Welzijn. Daar zijn we trots op!

Dienstverlening en Producten

Dienstverlening en producten gaat over alles wat je doet of maakt voor een ander. Je werkt veel met  computergestuurde systemen en programma's. Een dienst is bijvoorbeeld het organiseren van een sportdag of goededoelenactie. Een product is bijvoorbeeld een promotiefilm, een sticker of een 3D-geprint object.

DaVinci
Tongerlo
Norbertus
DaVinci
Tongerlo
Norbertus