Het verhaal van Norbertus

Met onze passie voor onderwijs laten we jou groeien!

Bij Norbertus gaan we uit van vertrouwen. Vertrouwen in jou en in wat je graag zou willen. Jouw ontwikkeling staat centraal. Daar hebben we ons onderwijs in havo, atheneum en gymnasium helemaal op ingericht. De lyceumhistorie wordt bewaard in een compleet vernieuwd schoolgebouw vlakbij het station. Ons vernieuwde gebouw is in schooljaar 2024-2025 klaar. Samen bouwen we aan jouw toekomst.

Vertrouwen in jou is onze kracht

Je wilt naar de havo of naar het vwo. Je weet nog niet precies wat je wilt en waar je goed in bent. Wij helpen je dat te ontdekken. Kies je voor Norbertus, dan kies je voor goed onderwijs dat helemaal gaat over jouw ontwikkeling. Vertrouwen in jou vormt de basis. Je krijgt inzicht in je sterke punten en in de dingen waarin je jezelf kunt verbeteren. Dat lezen jij en je ouders/ verzorgers onder andere terug in het woordrapport.

Veel contact met je mentor

Bij de start van de brugklas heb je vier uur per week contact met je mentor. Je mentor helpt jou om te leren plannen, keuzes te maken en hoe je het beste kunt leren. Omdat je je mentor vaak ziet, weet hij/zij ook goed waar je hulp bij nodig hebt en wat al heel goed gaat. Bij Norbertus zijn mentoren in alle leerjaren heel belangrijk. We doen het samen. In de bovenbouw kun je ook zelf mentor worden en andere leerlingen begeleiden.

Onderzoekend leren

Je moet weten wat je weet, kunt en wilt om de juiste keuzes te maken. Je start al in de brugklas met onderzoekend leren. Dat begint bij leren over jezelf. Wat vind je leuk, waar heb je moeite mee en waar krijg je energie van? Dit soort vragen staan centraal in het vak onderzoekend leren. Door jezelf de juiste vragen te stellen en een stappenplan te maken kom je verder. In elk vak en in het leven.

Norbertus is niet voor niets één van de scholen die vallen onder Wetenschaps Oriëntatie Nederland (WON). Onderzoek is een belangrijke pijler in ons onderwijs. Het vormt ook een goede voorbereiding op jouw stappen na Norbertus. Op het hbo en de universiteit staat onderzoek doen centraal.

Jij kiest!

In de brugklas van Norbertus kies je één vak helemaal zelf. Zo maak je jouw schooltijd nóg leuker en interessanter. In de brugklas kun je kiezen uit de volgende vakken:

  • Sport (extra naast de gymlessen die iedereen krijgt)
  • Kunstlab beeldend
  • Kunstlab muziek
  • Programmeren
  • Oudheid en klassieke talen
  • Het Lyceum draait door (journalistiek)
  • Bèta/natuurwetenschap

Persoonlijk rooster

Je kiest niet alleen een vak wat je leuk vindt. In het rooster heb je ook een paar uur per week om extra te werken aan vakken die je juist heel moeilijk vindt. Of om te werken aan vakken waar je al heel goed in bent en nóg verder in wilt uitblinken. Zo is de invulling van het rooster voor elke leerling net iets anders. Want bij Norbertus bieden we graag onderwijs dat helemaal past bij jou.

Norbertus | Ons verhaal

Persoonlijk rooster

Je kiest niet alleen een vak wat je leuk vindt. In het rooster heb je ook een paar uur per week om extra te werken aan vakken die je juist heel moeilijk vindt. Of om te werken aan vakken waar je al heel goed in bent en nóg verder in wilt uitblinken. Zo is de invulling van het rooster voor elke leerling net iets anders. Want bij Norbertus bieden we graag onderwijs dat helemaal past bij jou.

Norbertus | Ons verhaal

Hoogbegaafdheid

Ben je hoogbegaafd? Dan is Norbertus een fijne plek voor jou. We organiseren veel activiteiten voor hoogbegaafden. Je krijgt ook een persoonlijke coach. Jouw coach helpt je om te ontdekken waar je nog aan moet werken en waarvoor je extra hulp van school nodig hebt. Wil je hier meer over weten? Schijf je dan in voor een informatiemoment speciaal voor jou en je ouders/verzorgers.

Creatief en kritisch denken

Norbertus is een UNESCO-school. Dat betekent dat je op school nadenkt over grote thema’s zoals jouw plaats in de wereld en duurzaamheid. We noemen dit burgerschapsonderwijs. Dat klinkt misschien nog wat ver van je bed. Je leert bij Norbertus om de wereld om je heen goed te begrijpen en er zelf een fijne plek in te hebben. Dit komt overal in terug: in buitenschoolse activiteiten, in de begeleiding vanuit de mentor en bijvoorbeeld in vakoverstijgende projecten. Zo groeit niet alleen je zelfvertrouwen, maar ook jouw kijk op de wereld.

Kunst en cultuur

Norbertus heeft een lange historie. Dat merk je niet alleen aan ons gebouw dat nog mooier en ook moderner wordt. Die vind je ook terug in de aandacht voor kunst en cultuur. Leerlingen met passie voor muziek, dans, toneel en beeldende vorming staan binnen en buiten school op een podium en maken mooie dingen. De Gertrutten Van Slag Band kom je overal tegen. De Norbertusvoorstelling KunsTof komt jaarlijks terug. Je kunt zelfs eindexamen doen in muzische vakken!

Samen maken we herinneringen

Bij een fijne schooltijd hoort ook ontspanning! In de brugklas begin je met de introductiedagen. Sportdagen, schoolfeesten, een gala, goede doelenacties, excursies én schoolreizen staan ook op ons programma.

In de bovenbouw ga je op schoolreis naar het buitenland. We hebben veel mogelijkheden, denk aan Spanje, Duitsland, Oostenrijk.  Samen maken we mooie Norbertus herinneringen!

Nieuwbouw Lyceumlaan

Norbertus vernieuwt. Het prachtige historische pand aan de Lyceumlaan in Roosendaal verbouwen we tot een moderne school. De verbouwing is begonnen en is begin schooljaar 2024-2025 klaar.

Bij Norbertus krijg je meer dan alleen een diploma!

Norbertus vormt samen met Gertrudis en DaVinci scholengemeenschap Tongerlo. Samen geven we talent de kans om ontdekt te worden: van praktijkonderwijs tot en met gymnasium.

Norbertus | Ons verhaal | Ons onderwijs

Ons onderwijs

Bij Norbertus start je in een tweejarige brugklas havo, havo/vwo of vwo (atheneum en gymnasium). Bij Norbertus mag je zijn wie je bent. In al onze lessen staat onderzoekend leren centraal. Wij hebben alle vertrouwen in jou en laten je de wereld ontdekken!

Norbertus | Ons verhaal | Groep 7-8

Groep 7-8

Heb je een mavo/havo-, havo-, havo/vwo- of vwo-advies? Dan ben je welkom op onze school. Op onze tijdelijke locatie aan de Bovendonk maak je kennis met onze docenten en leerlingen. En we laten je alvast onze mooie vernieuwde locatie zien!

Norbertus | Ons verhaal | Begeleiding

Begeleiding

Soms heb je extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld als je lastig kunt plannen. Wanneer je dyslexie of dyscalculie hebt. Of als je juist hoogbegaafd bent. Bij Norbertus helpen we je met jouw vragen en laten we jouw zelfvertrouwen groeien.

Norbertus | Ons verhaal | Betrokkenheid

Betrokkenheid

Goed onderwijs maken we samen. Daarom kijken ouders, leerlingen en andere experts mee. Je volgt lessen op school, maar werkt ook thuis en op locatie aan schoolprojecten. Samen praten we over onze plannen en hoe we ons onderwijs aanpakken.

“Ik kijk ernaar uit om straks naar het vernieuwde gebouw aan de Lyceumlaan te gaan. Op de tekeningen ziet het er vet uit. Ik twijfel nog tussen havo en vwo. Daar ga ik naar vragen tijdens de open dag. Leren door dingen te onderzoeken klinkt in ieder geval erg fijn.”

Norbertus | Ons verhaal
Norbertus Actueel

Look & Feel boek nieuwbouw

Bekijk het boek van het architectenbureau met alle kleuren en materialen hier.

Lees verder about Look & Feel boek nieuwbouw

Hoogste punt nieuwbouw

De vernieuwbouw van Norbertus aan de Lyceumlaan is in volle gang en de vaart zit er goed in. Inmiddels is het hoogste punt bereikt.

Lees verder about Hoogste punt nieuwbouw