Norbertus | Groep 7-8
Norbertus | Groep 7-8

Binnenkort naar de brugklas?

Kom langs op onze tijdelijke plek en proef de sfeer van Norbertus!

Zit je in groep 7 of in groep 8? Heb je mavo/havoadvies, havoadvies, havo/vwo-advies of vwo-advies? Dan ben je van harte welkom om kennis te komen maken met Norbertus! Je kunt langskomen met je ouders, met je klas of met een vriend/vriendin. Waar je ook voor kiest: Wij kijken uit naar je komst!

We hebben niet alleen open dagen die we Tongerlo Tour noemen. Maar je kunt je ook aanmelden voor een Norbertus Tour, een VIP tour en een Experience Tour. Er zit dus altijd wel een moment voor jou (en je ouders/verzorgers) bij. Je kunt je aanmelden via de formulieren op deze pagina.

Tongerlo | Norbertus

Tongerlo Tour

voor jouw hele groep 8

In oktober tot en met maart vindt de Tongerlo Tour plaats. Jouw leraar van groep 8 ontvangt hiervoor een uitnodiging. Hij/zij meldt de klas aan. Deze dag ga je dus niet naar je eigen basisschool. Je bezoekt met de hele klas op een schooldag alle locaties van Tongerlo. Je gaat dus langs bij DaVinci, Gertrudis en Norbertus. Zo krijg je een goed beeld van alle niveaus die je op de middelbare school hebt. En je ziet hoe leuk onze onderwijslocaties zijn! Je ziet en spreekt leraren en leerlingen. Je krijgt minilessen in algemene vormende vakken, zoals Nederlands en Geschiedenis. Maar natuurlijk maak je ook kennis met onze keuzevakken, onze praktijkruimtes en ons gebouw.

De planning voor deze tour is als volgt:

08.30 uur - Ontvangst
08.45 uur - Welkom
08.50 uur - Start tour met minilessen
10.00 uur  - Afsluiting

Wissel naar andere Tongerlolocatie

10.30 uur - Welkom
10.35 uur - Start tour met minilessen
11.45 uur  - Afsluiting

Wissel naar andere Tongerlolocatie + lunchbreak

12.50 uur - Welkom
13.00 uur - Start tour met minilessen
14.15 uur  - Afsluiting

De Tongerlo Tours zijn volgeboekt. Je kunt je klas hier niet meer voor aanmelden. Houd de website in de gaten voor nieuwe data.

Experience Tour

voor leerlingen uit groep 7 en 8

Op woensdag 6 maart 2024 organiseren we de Experience Tour. Je maakt dan heel uitgebreid kennis met onze keuzevakken Sport, Kunstlab beeldend, Kunstlab muziek, Beta 1.0, Het lyceum draait door, Programmeren en Oudheid/klassieke talen.

De Experience Tour heeft al plaatsvonden. Houd de website in de gaten voor de nieuwe datum.

VIP Tour

voor leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders

Norbertus organiseert rondleidingen in kleine groepjes. Onze leraren laten de school zien en vertellen over alle vakken en belangrijke dingen. Per keer is er plek voor enkele leerlingen met ouders/verzorgers.

De Vip Tours zijn volgeboekt, dus je kunt je hier niet meer voor aanmelden. Houd de website in de gaten voor nieuwe data.

Open avonden in januari

voor leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders

Onze open avonden zijn inmiddels achter de rug. Heb je die gemist? Kies dan voor een persoonlijke kennismaking in de vorm van een Experience Tour of een Vip Tour.

Aanmeldweek

voor als je jouw keuze hebt gemaakt

Zit je in groep 8 en weet je zeker dat je naar Norbertus komt? Kom dan naar de aanmelddagen op 26 en 27 maart 2024 om je in te schrijven. Je leest hier meer informatie »

Junioracademie, speciaal voor (hoog)begaafde leerlingen

De junioracademie is bedoeld voor begaafde leerlingen uit groep 7 en 8 die graag dingen weten en uitzoeken. Het is een tweejaarlijks programma, zodat je in groep 7 én in groep 8 kunt deelnemen zonder dat je dezelfde onderwerpen opnieuw tegenkomt. Elk jaar komen een maatschappijvak, een natuur- of technisch vak en een taal- of cultuurvak of een combinatie hiervan aan bod. De leraren van Norbertus die de junioracademie verzorgen, geven allemaal les in de hoogste klassen van havo en vwo.

Begaafde kinderen hebben vaak behoefte aan meer uitdaging dan je in de gewone lessen krijgt. Norbertus heeft zich hierin gespecialiseerd en dat doen we goed. Daarom heten we officieel een ‘begaafdheidsprofielschool’. Speciaal voor (hoog)begaafde leerlingen organiseren we de Junioracademie.

Begaafde kinderen hebben vaak behoefte aan meer uitdaging dan je in de gewone lessen krijgt. Norbertus heeft zich hierin gespecialiseerd en dat doen we goed. Daarom heten we officieel een ‘begaafdheidsprofielschool’. Speciaal voor (hoog)begaafde leerlingen organiseren we de Junioracademie.

Brugklassen

Op Norbertus zijn er drie soorten brugklassen:

Havobrugklas:

De havobrugklas past bij jou als je een havo- of mavo/havo-advies hebt.

Havo/vwo-brugklas:

De havo/vwo-brugklas is er voor leerlingen met een havo-, havo/vwo- of vwo-advies.

Vwo-brugklas:

Je komt in de vwo-brugklas met een vwo-advies. Het eerste brugklasjaar hoef je nog niet te kiezen tussen atheneum en gymnasium. In leerjaar 2 start je wel met Latijn als je van plan bent om na de tweejarige brugklas te kiezen voor gymnasium 3.

Norbertus | Groep 7-8 | brugklassen
Norbertus | Groep 7-8 | brugklassen

Jouw advies van de basisschool bepaalt in welke brugklas je komt. Als je bepaalde gedragsproblemen of stoornissen hebt, dan kijken we eerst samen goed naar wat bij jou past. Bij Norbertus word je geplaatst in de havobrugklas, de havo/vwo-brugklas of de vwo-brugklas. Elke brugklas duurt 2 jaar.

Heb je je aangemeld? Dan hoor je nog voor de zomervakantie in welke brugklas je bent geplaatst. Je mag ook een voorkeur opgeven voor 1 of 2 kinderen met wie je graag in de klas wilt.

Vakken kiezen in de brugklas

Eén van de vakken kies je helemaal zelf. Je hebt keuze uit maar liefst 7 vakken:

 • Sport
 • Kunstlab beeldend
 • Kunstlab muziek
 • Beta 1.0
 • Het lyceum draait door
 • Programmeren
 • Oudheid/klassieke talen

Leuke start van het schooljaar

Natuurlijk start je de brugklas niet meteen met lessen. Norbertus organiseert gezellige introductiedagen. Je leert zo jouw klas en de mentor alvast wat beter kennen.

Informatieavond

Als je een paar weken op Norbertus zit, organiseren we een informatieavond voor jouw ouders/verzorgers. Jouw mentor speelt die avond een grote rol. Jouw mentor legt aan je ouders uit hoe de brugklas precies in elkaar zit. Je ouders/verzorgers kunnen dan ook vragen stellen.

Norbertus | Groep 7-8 | brugklassen
Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen

Leermiddelen

Al het lesmateriaal is gratis. Voor schoolboeken hoef je geen borg te betalen. Jouw ouders/verzorgers zijn niet verplicht om te betalen voor het onderwijs of lidmaatschap van een oudervereniging. Iedere bijdrage die we aan je ouders vragen voor schoolkosten is vrijwillig.

Als je in de brugklas start, heb je verschillende spullen nodig. We zetten het voor je op een rij:

Zelf kopen

 • Uiteraard heb je pennen, gum, potloden en markeerstiften nodig.
 • Je boeken moeten worden gekaft. Dus kaftpapier staat op je lijstje.
 • Een geodriehoek en een simpele passer horen er ook bij.
 • Verder is het handig om een schaar en een lijmstift te hebben.
 • Je gaat ook werken met een 23-rings multomap met lijntjespapier én blanco papier.
 • Koop enkele lijntjesschriften, want vaak werk je in je multomap.
 • Voor wiskunde gebruik je een groot ruitjesschrift met ruitjes van 1 cm groot.

Verder is het handig om een perforator thuis te hebben en een paar snelhechters. En oortjes of een koptelefoon zijn ook handig. Woordenboeken hoef je nog niet meteen te kopen. Dat overleg je met je vakdocent. Ook krijg je een planagenda van school, die hoef je niet aan te schaffen. Alle informatie over wat je moet kopen ontvangen jij en je ouders ook persoonlijk.

Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen

Chromebook

Bij Norbertus werk je op een Chromebook computer. Die kun je via school kopen of huren via The Rent Company. Huren kost €10,95 per maand. Koop je deze Chromebook, dan zijn de kosten €525,60.

Rekenmachine

Voor wiskunde en sommige andere vakken heb je een rekenmachine nodig. Deze kun je bij verschillende webwinkels bestellen. De kosten zijn ongeveer €18,00. Het gaat om type TI-30XB Multiview.

Gymspullen

Voor gym heb je een wit T-shirt zonder opdruk en een zwart sportbroekje nodig. Een zwarte sportlegging voor onder je broekje mag ook als je dat fijn vindt. Ook een wit shirt met lange mouwen zonder opdruk mag. Je hebt ook sportschoenen nodig. Het merk maakt niet uit. Deze spullen moet je allemaal zelf kopen.

Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen
Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen

Vrijwillige ouderbijdrage voor activiteiten

Voor excursies en extra activiteiten vragen we een vrijwillige ouderbijdrage. Norbertus heeft wel het recht om een (meerdaagse) excursie of extra activiteit niet door te laten gaan als er te weinig betalingen zijn.

Stichting Leergeld

Voor sommige ouders zijn de schoolkosten te hoog. Stichting Leergeld kan hierbij helpen. De stichting kijkt eerst of dit kan voor jou. Als dit kan, kunnen zij je ook met andere dingen helpen. Bijvoorbeeld als er geen geld is om een fiets te kopen om naar school te gaan.

Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen