Junioracademie

Maak kennis met ons aanbod voor begaafde leerlingen

Norbertus | Groep 7-8 | brugklassen

De junioracademie is bedoeld voor begaafde leerlingen uit groep 7 en 8 die graag dingen willen weten en uitzoeken en voor leerlingen die zich aangetrokken voelen tot het volgen van lessen met een ‘academisch tintje’. Het is een tweejaarlijks programma, zodat je in groep 7 én in groep 8 kunt deelnemen zonder dat je dezelfde onderwerpen opnieuw tegenkomt. Elk jaar komen een maatschappijvak, een natuur- of technisch vak, een taal- of cultuurvak of een combinatie hiervan aan bod. Verderop in deze brochure kun je lezen welke onderwerpen daarbij aan bod komen.

Waarom wordt de junioracademie georganiseerd?

Begaafde kinderen hebben vaak behoefte aan meer uitdaging dan hen in de gewone lessen geboden wordt. Een aantal scholen heeft zich in het onderwijs voor deze leerlingen gespecialiseerd. Scholen die dat goed voor elkaar hebben, krijgen het predicaat ‘begaafdheidsprofielschool’. Norbertus heeft dat predicaat.

Van begaafdheidsprofielscholen wordt verwacht dat ze niet alleen aandacht hebben voor hun eigen leerlingen, maar ook voor andere begaafde kinderen uit hun omgeving. Dus ook voor de begaafde leerlingen uit groep 7 en 8.

Norbertus | Groep 7-8 | brugklassen
Norbertus | Ons onderwijs | havo

Wat kost het om deel te nemen?

Deelname aan de junioracademie kost niets. Dat wil zeggen: je hoeft er niet voor te betalen. Daar staat wel tegenover dat we van je verwachten dat je er elke bijeenkomst bent en je best doet. Na afloop krijg je een deelnamecertificaat. Als je ervoor kiest om naar het Norbertus te gaan dan kun je het certificaat ook opnemen in je portfolio.

Je mag naar de junioracademie als je:

  • bij de beste leerlingen van de klas hoort;
  • gemotiveerd bent voor de onderwerpen die aan bod komen
  • op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.10 uur beschikbaar bent.

Hoe werkt de junioracademie?

Dit jaar is de opzet van de junioracademie iets anders dan voorgaande jaren. Je mag nu zelf de masterclasses die je graag zou willen volgen, uitkiezen. We hebben 2 periodes waarin deze lessen gegeven worden.

Periode 1:

Woensdag 8, 15, en 29 november en 6, 13 en 20 december 2023

Periode 2:

Woensdag 10, 24 en 31 januari, 21 en 28 februari en 6 maart 2024

Middagindeling:

13.30 – 14.20 uur: masterclass 1

14.20 – 15.10 uur: masterclass 2

Je krijgt ruim van tevoren bericht bij welke masterclasses jij bent ingedeeld en in welke periode jij deze masterclasses gaat volgen.

De Junioracademie heeft al plaatsgevonden. Houd de website in de gaten voor nieuwe data.

Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen
Norbertus | Groep 7-8 | leermiddelen

De inhoud van de masterclasses

Aardrijkskunde

Wolken en meteorologie

Hallo groep 7 en 8'ers! Mijn naam is Yvette Bakker en ik geef het vak aardrijkskunde. We gaan samen aan de slag met het onderwerp 'Wolken en meteorologie'.

Wij als Nederlanders zijn heel goed in het praten (klagen) over het weer. Het regent of het is bewolkt. Dan is het een zonnige dag en is het weer te warm. Wist je dat je het weer kan voorspellen aan de hand van de wolken? Door nu naar buiten te kijken kan je al zien wat voor een weer het morgen wordt. Tijdens de lessen gaan we dit spelenderwijs (buiten) leren. Aan het einde van de Junioracademie kan je wellicht de nieuwe weerman of vrouw worden van RTL4. Tot snel!

Mevrouw Bakker

Docent aardrijkskunde

Geschiedenis

Duitsland in de 20e eeuw

Duitse Keizerrijk - Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog - Koude Oorlog.

Duitsland heeft de 20e eeuw in Europa, de wereld ‘gevormd’...

Hoe kijken we nu op Duitsland, hoe speelt het verleden hier in mee, hoe kijkt Duitsland zelf terug op de 20e eeuw?

Dat zijn de vragen die we gaan onderzoeken. We hebben twee rondes: de 1e ronde is Duitse geschiedenis in de 20e eeuw, de 2e ronde is hoe dat verleden op zich doorwerkt nu en hoe Duitsland hier mee omgaat, of is het Duitse verleden nu enkel nog goed voor het toerisme? Ik zie jullie graag bij de junioracademie!

Meneer De Waal

Docent geschiedenis en aardrijkskunde

Wiskunde

Puzzels en spelletjes

Een puzzel maken is leuk, tenminste, als je weet hoe het moet. Samen een spel spelen is gezellig en meedoen belangrijker dan winnen. Door alles goed in beeld te brengen, logisch na te denken en een strategie te verzinnen, los je puzzels (sneller) op en win je spelletjes (vaker). Hierbij speelt het vak wiskunde een belangrijke rol.

Tijdens de masterclass gaan we aan de slag met allerlei logische puzzels zoals Sudoku, Binairo, Zeeslagje, Logigram en de kubus van Rubik. Ook spelen we spellen, zoals Nim, Drie (of Vier) op een rij, Samen vijftien en Mastermind. Op deze manier word je spelenderwijs gestimuleerd om vaker logisch na te denken, in duidelijke stappen en met een flinke portie geduld.

Meneer Boelhouwers

Docent wiskunde

Natuurkunde

Kan jij de spanning aan?

Ben jij een nieuwsgierige leerling, dan zit jij bij het vak natuurkunde op de juiste plaats. Natuurkunde leert je bijna alles wat er in de wereld gebeurt, of je nu wil weten waarom een bal altijd naar beneden valt, hoe een zelfrijdende auto werkt of waarom je hand afkoelt als je een blokje ijs vasthoudt. Zonder natuurkundig onderzoek hadden we nu geen computer, mobiele telefoon en internet. Dit geeft aan hoe belangrijk het vak natuurkunde is. En jij kunt hier alvast op een leuke manier kennis mee maken!

Tijdens de masterclasses ga jij zelf op onderzoek uit rondom het thema  elektriciteit. Wat is elektriciteit? Hoe komt elektriciteit bij jou in huis? Zijn er manieren om zelf elektriciteit op te wekken? Je gaat niet alleen luisteren en bekijken hoe dit werkt, je gaat zelf ook onderzoek doen en zien wat er gebeurt.

Ik heb heel veel zin om met jou op onderzoek uit te gaan!

Mevrouw De Vos

Docent natuurkunde

Franse taal

Tour de France met leuke thema's

Velen van jullie zijn inmiddels best een heel klein beetje bekend met de mooie Franse taal. Misschien ben je al eens in Frankrijk op vakantie geweest en heb je ’s morgens al eens croissants of een baguette besteld.

Weten jullie trouwens, dat meer dan 200 miljoen mensen over de hele wereld Frans spreken? Frans is dus een Wereldtaal. In deze Masterclass gaan we niet alleen kennismaken met de Franse Taal maar we gaan ons ook verdiepen. Dit aan de hand van de 4 vaardigheden: spreekvaardigheid, luistervaardigheid, leesvaardigheid en schrijfvaardigheid.

Daarnaast maken we een ‘Tour de France’ rondom thema’s als Franse worden die al kent, jezelf voorstellen + familie, chansons, cijfers, boodschappen halen, kennis van Frankrijk, de dagen + maanden + seizoenen, de kloktijden, het weer en wonen.

Mevrouw Schellingerhout

Docent Frans

Klassieke talen

Grieken en Romeinen

Op het gymnasium leer je Grieks en Latijn. Talen van de Grieken en de Romeinen uit de Klassieke Oudheid. Het zijn ‘dode talen’, wat betekent dat ze niet meer gebruikt worden. Toch is het reuze interessant om die talen te leren, want ze zitten heel anders in elkaar dan bijvoorbeeld Nederlands, Frans, Duits en Engels. Bovendien zijn er veel woorden in de moderne talen die afgeleid zijn van het Grieks en Latijn. En misschien nog wel leuker: in die dode talen zijn de mooiste verhalen geschreven over goden en helden, koningen en monsters en over haat en liefde.

In deze masterclass maak je kennis met de klassieke talen en deze mooie verhalen. Je ontcijfert het Griekse alfabet en maakt kennis met het leven van toen: Waar woonden de Grieken en Romeinen? Wat aten ze, wat dronken ze? Wat deden ze overdag en waar deden ze boodschappen?

Kom je verwonderen over de mensen, de talen en de verhalen uit de Klassieke Oudheid!

Meneer Dujardin

Docent klassieke talen

Enkele vragen die bij je kunnen opkomen

Moet je aan alle masterclasses deelnemen?

Nee dat hoeft niet. Sterker nog, omdat er vaak veel belangstelling is voor de junioracademie willen we iedereen de kans geven om mee te doen. Daarom mag je aan (minimaal twee) masterclasses meedoen. Op het inschrijfformulier mag je de vakken aanvinken die je zou willen volgen. Als je toch graag meer dan twee masterclasses wilt volgen, kun je dat opgeven. Maar dit is alleen mogelijk als er bij een masterclass een plaatsje over is. Het is belangrijk dat je vlug inschrijft. Kinderen die aan de voorwaarden voldoen, worden op volgorde van aanmelding geplaatst.

Ik ga naar een andere school dan Norbertus. Mag ik dan toch deelnemen?

Ja, dat is geen enkel probleem. We hopen natuurlijk wel dat je het bij ons zó leuk vindt dat je graag leerling van onze school wilt worden.

Norbertus | Groep 7-8 | brugklassen