Norbertus | Ons onderwijs
Norbertus | Ons onderwijs

Ons onderwijsaanbod

Bij Norbertus werk je aan je zelfvertrouwen door onderzoekend leren

Norbertus is een fijne plek. Wij hebben alle vertrouwen in jou. Daardoor groei je. Je werkt niet alleen aan je prestaties op school. Je werkt ook aan jouw ontwikkeling als mens. Of je nu kiest voor havo of vwo en of je nu begaafd bent of niet: iedereen mag er zijn! Dat merk je ook aan de keuzes die je hebt in het onderwijs op Norbertus.

Norbertus | Ons onderwijs | havo

Havo

Je kiest voor havo als je een mavo/havo- of een havo-advies van je basisschool hebt. Je start in een tweejarige havobrugklas. Zo heb je alle tijd om te ontdekken of havo goed bij je past. Je hebt ook twee jaar lang dezelfde mentor. De havo duurt in totaal vijf jaar.

Norbertus | Ons onderwijs | vwo

Vwo

In de tweejarige brugklas vwo hebben alle leerlingen hetzelfde niveau. Je krijgt les en ook je toetsen zijn op vwo-niveau. Na het eerste leerjaar bepaal je of je voor gymnasium of atheneum gaat. Kies je voor gymnasium, dan start je in leerjaar 2 met het vak Latijn.

Verschil havo en vwo

Er bestaan verschillen tussen havo en vwo. Kies je voor vwo, dan krijg je meer lesstof. En het tempo ligt ook hoger. Bij havo krijg je vaak duidelijke instructies van je docenten. De basis hiervoor ligt in de praktijk. In het vwo verwachten we dat je juist dat meer zelf ontdekt en doet. Dat verschil zie je ook in de aanpak van jouw mentor. Jouw mentorondersteuning op het vwo gaat uit van zelfstandigheid. Op de havo begeleiden we je gerichter. Twijfel je tussen havo en vwo? Dan is de havo/vwo-brugklas een goede optie voor jou.

Brugklas havo/vwo

Als je nog twijfelt of je vwo aankunt of liever havo gaat doen, kies je voor de  brugklas havo/vwo. Door de tweejarige brugklas krijg je daar ook alle tijd voor. In deze brugklas krijg je les op vwo-niveau. Dat is een verschil met de brugklas havo. De toetsen lijken op de toetsen van de vwo-brugklas, maar zijn iets makkelijker. Je cijfers voor toetsen geven een goed beeld van wat je aankunt. Ook de docenten kijken daarin mee.

Heterogene brugklas

Met een mavo/havo-advies ben je ook welkom op Norbertus. Naast de havobrugklas hebben we bij Norbertus ook een heterogene brugklas in het leven geroepen. Je mag kiezen voor deze brugklas met een mavo/havo-, havo- of havo/vwo-advies. In deze heterogene brugklas volg je de lessen op havoniveau en word je ook op dat niveau getoetst.

Doel van deze brugklas is dat we samen goed kunnen ontdekken waar jouw talent zit en wat jij nodig hebt. Om jou door te laten gaan naar 3 havo. Lukt dat niet, dan begeleiden we je naar 3 mavo op Gertrudis.

Norbertus | Ons onderwijs

Onderzoekend leren als belangrijke basis

Onderzoekend leren is een basisvak bij Norbertus. Het maakt niet uit of havo of vwo doet. Door een stappenplan leer je hoe je systematisch kunt onderzoeken wat jou interesseert: hoe leer ik snel noten lezen, hoe werkt een 3D-printer, is er een handiger systeem denkbaar dan winkelwagenmuntjes? Zo’n stappenplan is gereedschap voor het leven: elke denkbare vraag kun je ermee beantwoorden. Met hulp van mentoren en vakdocenten onderzoek je ook je eigen leerproces: wat gaat goed, hoe kan het nog beter, waar liggen mijn talenten en wat vind ik belangrijk? Samen bepalen jullie of je gaat verdiepen, verbreden of verrijken. Sinds enkele jaren maakt Norbertus met ongeveer 50 andere vwo-scholen deel uit van de netwerkorganisatie WON, Wetenschapsoriëntatie Nederland.

Samen maken we herinneringen

Bij een fijne schooltijd hoort ook ontspanning. In de brugklas begin je met de introductiedagen. Sportdagen, schoolfeesten, een gala, goede doelenacties, excursies én schoolreizen staan ook op ons programma. In de bovenbouw ga je op schoolreis naar het buitenland. We hebben veel mogelijkheden, denk aan Spanje, Duitsland, Oostenrijk.  Samen maken we mooie Norbertus herinneringen!

Samen maken we herinneringen

Bij een fijne schooltijd hoort ook ontspanning. In de brugklas begin je met  de introductiedagen. Sportdagen, schoolfeesten, een gala, goede doelenacties, excursies én schoolreizen staan ook op ons programma. In de bovenbouw ga je op schoolreis naar het buitenland. We hebben veel mogelijkheden, denk aan Spanje, Duitsland, Oostenrijk.  Samen maken we mooie Norbertus herinneringen!

Norbertus | Ons onderwijs

Als je veel talent hebt

Haal je heel goede cijfers en wil je graag meer doen? Dan heb je bij Norbertus veel opties. In de brugklas kun je je verdiepen in bepaalde vakken tijdens de VVV-uren (Verstevigen, Verrijken, Verdiepen). Ook hebben we bepaalde keuzevakken die je extra kunt volgen. Er zijn veel mogelijkheden. Soms kun je zelfs sneller examen doen. Kortom, we kijken altijd naar jouw talent.

Norbertus | Ons onderwijs

Hoogbegaafdheid

Ben je hoogbegaafd? Dan is Norbertus een fijne plek voor jou. We organiseren veel activiteiten voor hoogbegaafden. Je krijgt ook een persoonlijke coach. Jouw coach helpt je om te ontdekken waar je nog aan moet werken en waarvoor je extra hulp van school nodig hebt. Wil je hier meer over weten? Schijf je dan in voor een informatiemoment speciaal voor jou en je ouders/verzorgers.

Meer doen met wiskunde en economie

Ben je heel goed in wiskunde en economie? Vind je het leuk om na te denken over economische onderwerpen? Dan is het Econasoium iets voor jou. Je leert onderzoek te doen en dat neem je op in het profielwerkstuk. Je krijgt de kans om naar bijeenkomsten over economie te gaan. Ook mag je werken aan levensechte opdrachten. Het econasium is een goede voorbereiding op een universitaire studie na jouw tijd op Norbertus. Het econasium start in 4 vwo en loopt door naar 6 vwo. Het aanbod is extra en valt dus buiten het gewone lesprogramma.

Meer doen met taal

Als je goed bent in taal en er meer mee wilt doen, dan kun je bij Norbertus verschillende taalprogramma’s volgen. Voor Duits gaat het om het Goetheprogramma. Het Cambridgeprogramma voor Engels en DELF voor Frans behoren ook tot de mogelijkheden. De certificaten die je haalt, geven je toegang tot universiteiten en hogescholen in het betreffende land.

Meer doen met cijfers en wetenschap

Voor leerlingen die extra uitdaging zoeken in de bètavakken heeft Norbertus het bèta-excellent programma.  We nemen deel aan olympiades voor de bètavakken. Dit zijn jaarlijkse wedstrijden in exacte vakken voor alle bovenbouwleerlingen havo en vwo van Nederland. De beste leerlingen uit de nationale olympiades hebben toegang tot de internationale olympiade. Naast de olympiades ontwikkelt de bèta-sectie een aanbod op Norbertus voor excellente bèta-leerlingen op havo en vwo.

Norbertus | Ons onderwijs

Goed voorbereid naar het hbo of de universiteit

Belangrijk is dat we samen kijken naar wat je leuk vindt. En waar je goed in bent. Dat bepaalt je keuze voor jouw tijd na Norbertus. Na de havo ga je meestal door naar het hbo. Als je al tijdens jouw Norbertustijd meer wilt doen met taal, dan is er het first college programma. Dit is gemaakt samen met verschillende hogescholen. Je maakt in first college onder andere een profielwerkstuk.

Na het vwo kun je ook door naar het hbo. Een universitaire studie is ook een optie. Veel universiteiten bieden masterclasses aan. Leerlingen die het goed doen en talent hebben kunnen soms al een masterclass op een universiteit volgen. De mogelijkheden hiervoor verschillen per universiteit. Kom je hiervoor in aanmerking, dan maak je samen met Norbertus en de universiteit van jouw masterclass afspraken over wat je binnen schooltijd kunt volgen.

Goed te weten dus dat Norbertus goede mogelijkheden biedt jouw tijd na Norbertus. Zeker in de bovenbouw van Norbertus ben je veel bezig met de toekomst. Dat noemen we Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB). Maar daar ga je natuurlijk pas na jouw brugklastijd echt aan denken. Eerst is het tijd om langs te komen op Norbertus!