Tongerlo | Samenwerking
Tongerlo | Samenwerking

Samenwerking

Door sterke samenwerking bieden we jou nog veel meer dan alleen een diploma!

De kracht van goed onderwijs is dat we het samen doen. Dat begint al met goed contact met jouw basisschool. En ook na jouw schooltijd bij ons zet je stappen in jouw ontwikkeling. Al deze stappen moeten goed op elkaar aansluiten. Daar steekt scholengemeenschap Tongerlo veel tijd in. Met als doel om je goed te ontvangen, te begeleiden én voor te bereiden op het vervolg.

Contact met basisschool

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is groot. Om jou zo goed mogelijk te helpen willen we graag weten wie je bent. Wat kun je al, wat wil je graag en wat vind je nog moeilijk? Deze informatie staat voor een groot deel in alle papieren die we van jouw basisschool krijgen. Maar we hebben ook contact met je leerkracht uit groep 8. Die kan namelijk veel meer vertellen over hoe het met jou ging op de basisschool. Dat noemen we een warme overdracht. Daar krijgen we ook complimenten over. Al deze dingen samen zorgen voor een goede start in de brugklas. Wij bieden ondersteuning waar nodig en helpen je om te werken aan jouw talent. Loop eens een dagje mee en ontdek het zelf!

Contact tussen onze locaties

Onze onderwijslocaties DaVinci, Gertrudis en Norbertus hebben onderling veel contact. Door deze goede samenwerking kunnen we nog beter werken aan jouw talent.

Onze droom is dat elke leerling gebruik kan maken van het mooie aanbod van elke onderwijslocatie. Je volgt jouw lessen op een vaste locatie, maar voor talentontwikkeling kun je dus ook terecht op een van de andere locaties. Bijv. als je vmbo basis doet bij DaVinci en graag Spaans wilt leren. Dat kan dan op Norbertus. Of wanneer je op de havo zit maar zin hebt om vaker met je handen te werken. Dan ben je van harte welkom in een van de praktijklokalen van DaVinci.

Ondersteuning vanuit ons allemaal

Scholengemeenschap Tongerlo hecht veel waarde aan ondersteuning. We willen hierin uitblinken. Of je nu op Norbertus, Gertrudis of DaVinci zit, wij hebben alle aandacht voor jou. Daar is onze structuur helemaal op ingericht. De komende jaren investeren we daar nog verder in.

Wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het volgen van onderwijs kijken we vanuit Scholengemeenschap Tongerlo als geheel. Professionals uit het ondersteunende team van Scholengemeenschap Tongerlo helpen daarbij. Samen hebben we namelijk heel veel kennis en kunde in huis. Dat komt, omdat we door ons gevarieerde onderwijsaanbod veel verschillende leerlingen op school hebben die allemaal iets anders nodig hebben. We bespreken of en hoe we jou het beste kunnen helpen. Dat doen we zelfs over de grenzen van onze onderwijslocaties heen. De scholen in de regio werken namelijk ook nog met elkaar samen binnen een zogenaamd samenwerkingsverband. Voor onze regio is dat het samenwerkingsverband ROOSVO.

Samen vormen we een sterk en groot netwerk. En waar nodig betrekken we daar ook andere professionals van buiten onze scholengemeenschap bij. Van hulp bij plannen en organiseren tot aan hulp bij een lastige thuissituatie: Scholengemeenschap Tongerlo is er voor jou!

Tongerlo | Samenwerking

Samenwerking leerlingcoördinatoren

Vooral onze leerlingcoördinatoren werken veel samen. Want het is bijvoorbeeld mogelijk om eerst twee jaar de havobrugklas op Gertrudis te doen. Om daarna over te stappen naar havo 3 op  Norbertus. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om over te stappen van de ene naar de andere locatie. Welke route je ook kiest: wij zorgen voor een warme overdracht. Zo weten we al goed wie je bent en wat je kunt. Dat maakt het vervolg op een andere onderwijslocatie nog makkelijker. We doen alles om jouw talent maximaal te laten groeien. Op elke locatie. Jij staat centraal!

Tongerlo | Samenwerking

Samenwerking met Techniektalenten

Ga jij voor Techniek? Dan zit je hier goed. We doen namelijk mee aan het programma van Techniektalenten.

Techniektalenten is een samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven. Tongerlo werkt samen met de regio West-Brabant Midden. Wellicht ken je de naam Sterk Techniekonderwijs nog wel van de basisschool. Techniektalenten is de regionale werknaam voor de landelijke beweging Sterk Techniekonderwijs.

Op DaVinci en Gertrudis organiseren we techniekcarrousels en MaakLabs voor het basisonderwijs. Daarnaast gaan we ook op bedrijfsbezoek, bieden we gastlessen aan en organiseren we events in de regio, zoals Game-On, met de monteur op stap, Efteling achter de schermen en de Girls-Day.

Meer weten?
https://www.techniektalenten.nl/west-brabant-midden/agenda

 

Contact met scholen

DaVinci, Gertrudis en Norbertus bereiden je voor op de volgende stap in jouw schoolleven. Je komt dan terecht in het mbo, het hbo of op de universiteit. Soms stroom je uit naar werk. In het praktijkonderwijs op DaVinci gebeurt dit vaker.

Jouw afsluiting van de middelbare school vormt weer een grote stap. Gelukkig ben je daar nu nog niet veel mee bezig. Wij doen dat wel alvast voor jou. We hebben veel samenwerkingen met andere scholen. Zo weten we goed wat er van jou wordt verwacht na jouw tijd bij ons. Daar bereiden we je zo goed mogelijk op voor.

Dat merk je al tijdens jouw tijd bij ons. In mentorlesuren en later in lesuren over loopbaan- en oriëntatiebegeleiding (LOB). In sommige gevallen kun je zelfs al lessen of projecten volgen op jouw volgende school.

Contact met de buurt en de gemeente

Samenwerken doen we ook heel dichtbij. Zo heeft elke onderwijslocatie regelmatig contact met de buurt en de wijk. Bijvoorbeeld over het samen organiseren van activiteiten. De gemeente Roosendaal is voor scholengemeenschap Tongerlo ook een belangrijke samenwerkingspartner.

Contact met het bedrijfsleven

Jouw tijd op school bereid je al een beetje voor op werken. Met praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo of vwo leg je een goede basis. Vaak ga je door naar een volgende stap in het onderwijs. Soms ga je meteen werken.

Om een goede keuze te kunnen maken, moet je weten uit wat voor soort banen je straks allemaal kunt kiezen. En wat je daarvoor nodig hebt. Docenten van Norbertus, Gertrudis en DaVinci hebben daarom veel contact met bedrijven. Soms komen bedrijven ook op school, bijvoorbeeld om een gastles te geven. Of je krijgt de kans om op snuffelstage te gaan. Je proeft zo al een beetje van het werkende leven, maar bent vooral bezig met het ontdekken van jouw talent!

 

De Verbinders van Tongerlo

De Verbinders van Techniektalenten is een project waarbij bedrijven en de overheid op een informele manier in contact komen met scholen zoals DaVinci en Gertrudis. Door de samenwerking willen ze de veelzijdigheid van techniek laten zien en leerlingen hiervoor enthousiasmeren. Het doel is om samen iets te doen aan het tekort aan mensen die in de techniek willen werken in de regio Roosendaal.

"Wij verbinden techniek en talent in de regio"